Top Podcasts:

   dEUS podcast
- dEUS podcast

   De Afrekening
- De Afrekening

   Dikke Zever
- Dikke Zever

   The Knightcast
- The Knightcast

   deBuren
- deBuren

   De Grote PVdV Ochtendshow
- Langs Vlaamse Wegen

- De vrouw die...
- Bert's Bicky Route
- AMUZ
- Wack Attack
- Bootleg Bar
- Geekcast
- ARL liga
- Dag Pieter
- Belgium FM
- Naast de kwestie
- StudioPod
- Afrekening
- BZB
- Stadsdichters
- BCP Show
- Ik en m'n Lada
- Eerste Minister
- De Herlezer
- Belgium FM
- Wooord
- Stadsdichter Gent
- Stadsdichters


Franstalige:
- Premier Ministre
- Blogging The News
- Macgeneration
- France Podcast


Internationale:
- The TartanPodcast
- Daily Source Code
- This WEEK in TECH
- Alternative Hip-Hop Lounge
- The MacCastOm deze banner te kunnen bekijken, moet je Adobe Flash player installeren.


Verslagenheid bij Belgische muzikanten en podcasters!

Vanmorgen zagen we in GVA een artikel over de voornemens van Sabam. Ze gaan vanaf januari 75 Euro vragen voor een uurtje podcasten.

De wereldwijd meestbeluisterde Belgische podcast is The Wack Attack Barrack. Ze laten onuitgegeven muziek horen die aangeboden wordt door de artiesten zelf, b.v. Mauro, Arsenal, Sven Van Hees, enz. Door de enorme respons hebben zij aan de lijve ondervonden dat deze podcast hun muziek wereldberoemd maakt.

Die muzikanten moeten daar nu dik voor gaan betalen.... aan hun eigen organisatie... om er nadien praktisch niks voor terug te krijgen.


Podcasting werkt! Maar Sabam, benvloed door de muziekuitgevers en de grote platenlabels, gaat nu zorgen voor een bevriezing van de nieuwe initiatieven, en dat is alweer dodelijk voor de Belgische muzikant. We worden nu al overspoeld met buitenlandse podcasts en dat zal er zeker niet beter op worden.

Bij deze hoge tarieven voor podcasting is er echter wel een winnaar. De VRT, zij kunnen met het vele belastingsgeld en hun torenhoge reklame inkomsten deze gemakkelijk betalen, en hoe hoger de tarieven hoe minder concurentie ze zullen krijgen. Toen we in februari een podcastlicentie aanvroegen kregen we te horen dat men er nog geen had, en dat men voorlopig de tarieven ging hanteren van streaming radio. Dat is zo'n 653 Euro om te beginnen.

Afgelopen week in een uitzending van Terzake kwamen de mensen van de VRT pot(d)sierlijk vertellen dat zij al een halfjaar GRATIS aan het podcasten zijn... bij wijze van proef.

Ben je lid van Sabam dan zijn zij wettelijk gemachtigd om geld te innen, ook al is dat uw eigen muziek in uw eigen uitzending. Muzikanten die willen gaan podcasten kunnen best hun lidmaatschap met Sabam opzeggen. Leg de door u gemaakte muziek vast bij een notaris en hanteer een Creative Commons licentie. Plaats daarna de nummers, die u wil vrijgeven voor promotie in podcasts, op de vele online podsafe music directorys zoals de Podsafe Music Network of Garageband en de wereld ligt aan je voeten. Maak een site met een online winkeltje en verkoop daar je werk. Alle opbrengst is voor jezelf en niet voor de muziekuitgever of platenmaatschappij.

Dus geen Sabam, geen muziekuitgever, geen platenmaatschappij en uiteraard ook geen auteursrechten. Maar hetgeen je ervoor terugkrijgt is veel meer. Een onbetaalbare vrijheid en een wereldwijde promotie. Je kan werken zonder een beperking van uw creativiteit. En je bepaalt zelf wat er met je muziek gebeurt.

Zou men bij Sabam weten dat podcasting veel meer is dan radioprogramma's? Wat doen we met de podcast van de plaatselijke jeugdvereniging die rond het kampvuur 'Vrolijke vrienden' zingt? Wat doen we met de podcast van de bomma die een stukje van een liedje van K3 zingt voor haar kleinkinderen? Als je weet dat binnenkort iedereen die een internetverbinding en een computer heeft met 2 klikken een podcast op het internet kan zetten. Nog even en de podcast zal de e-mail in audio en als je wil ook in video zijn!

Stel dat men bij Sabam een faire prijs zou vragen, het zou een goudmijn voor ze zijn. Voeg daarbij een regeling dat in een podcast b.v. maar 80% van een nummer gedraaid mag worden, dan zijn we gelijk van het kopieer probleem af en de podcaster is al lang tevreden. Nu zal er een alternatief muziekcircuit ontstaan en zullen ze niks hebben. Het is hun keuze.

De tweede internetgolf overspoelt de muziekwereld, bij de eerste is de muziekindustrie bijna over kop gegaan daar hun warse houding. Totdat een computerfabrikant hen voordeed hoe het WEL moest.

Het voornemen van Sabam en de muziekindustrie-giganten voor 2006 lijkt te zijn 'Hoe maken we onszelf overbodig?'. Het "Internet 2.0" kan een zegen voor ze zijn, maar ze zien het WEER niet.

- Eug

Reacties:
Lode :

Spot-on!

Het eerste slachtoffer is al gevallen: http://belpop.com/podcast/
maandag 19 december 2005 10:03:34
Stefan :
Artiesten de pot op!
http://www.kandl.be/archief...
maandag 19 december 2005 11:19:06
Jan Rooijakkers :
Met de ontwikkeling van het concept FairPlayer is alle dataverkeer van digitale muziekbestanden over Internet traceerbaar en zorgt multimedia Innovation voor een 100% sluitende rapportage. Dit systeem is ons door sabam en Simim opgedrongen om verdere verdeling van muziek op computer te kunnen blijven garanderen. In Parijs is een organisatie die al lang wedijvert voor een globale muziekcatalogus, de OECD. Internetaanbieders worden gezien als de demonen voor het P2P concept. Met FairPlayer is dit volledig gecontroleerd en zijn er geen inbreuken mogelijk. Wij advisren alle beginnende en aankomende artiesten om uw muziek ons te bezorgen, zodat wij deze gratis in onze muziekbibliotheek kunnen opnemen. Met een user ID kunt u per kwartaal de gebruikte muziek vaststellen en uw rechten opeisen bij de rechtenorganisatie waar u aangesloten bent.
dinsdag 20 december 2005 07:00:47
Philip Van Hoof :
Hoezo geen auteursrechten? Op ieder werk dat ik maak bezit ik automatisch het copyright. Zoook muziek of schrijfsels. Daar heb je geen organisatie als Sabam voor nodig.
maandag 26 december 2005 17:21:19
Redactie :
Je hebt gelijk, maar we bedoelen eigenlijk het geld dat je ontvangt van je auteursrechten. Je mag het natuurlijk altijd zelf innen. Maar da's in de meeste gevallen een onbegonnen klus.
maandag 26 december 2005 17:34:15
Reactie toevoegen:
Dit bericht is gesloten. Hierdoor zijn reacties of stemmen niet langer mogelijk.