Top Podcasts:

   dEUS podcast
- dEUS podcast

   De Afrekening
- De Afrekening

   Dikke Zever
- Dikke Zever

   The Knightcast
- The Knightcast

   deBuren
- deBuren

   De Grote PVdV Ochtendshow
- Langs Vlaamse Wegen

- De vrouw die...
- Bert's Bicky Route
- AMUZ
- Wack Attack
- Bootleg Bar
- Geekcast
- ARL liga
- Dag Pieter
- Belgium FM
- Naast de kwestie
- StudioPod
- Afrekening
- BZB
- Stadsdichters
- BCP Show
- Ik en m'n Lada
- Eerste Minister
- De Herlezer
- Belgium FM
- Wooord
- Stadsdichter Gent
- Stadsdichters


Franstalige:
- Premier Ministre
- Blogging The News
- Macgeneration
- France Podcast


Internationale:
- The TartanPodcast
- Daily Source Code
- This WEEK in TECH
- Alternative Hip-Hop Lounge
- The MacCastOm deze banner te kunnen bekijken, moet je Adobe Flash player installeren.


Nieuwe MacBook.

Apple introduceert vandaag de nieuw ontworpen MacBook, Apple's nieuwe consumentennotebook. De nieuwe MacBook vervangt zowel de iBook als de 12-inch PowerBook G4. Hij heeft standaard een Intel Core Duo-processor aan boord en valt op door zijn adembenemend nieuw wit of zwart design met 13-inch glanzend breedbeeldscherm. Tegelijk voert Apple vandaag aanpassingen door in zijn professionele notebook-reeks, de MacBook Pro.

Kracht, snelheid en topprestaties, verpakt in een nieuw design met hoge aaibaarheidsfactor en van A tot Z ontworpen voor de digitale levensstijl: de nieuwe MacBook is 's werelds meest geavanceerde consumentennotebook. Hij is tot vijf keer sneller als de vroegere iBook en ruim vier keer zo snel als de 12-inch PowerBook.* Samen met de 15- en 17-inch MacBook Pro's maakt de nieuwe MacBook de nieuwe reeks van Apple Intel-notebooks compleet. De volledige serie Apple notebooks heeft nu een Intel Core Duo-processor aan boord en een ingebouwde iSight-webcam. Elke MacBook komt standaard op de markt met Front Row, de innovatieve multimedia-interface van Apple, die je vanop 10 meter afstand draadloos kan bedienen met de Apple Remote. De nieuwe MacBook heeft ook standaard iLife '06 aan boord, het ultieme softwarepakket voor iedereen die over een digitaal foto- of videotoestel beschikt en uiterst eenvoudig foto's en eigen digitale videofilms wil verfraaien en delen met anderen, via e-mail, op dvd, op hun eigen website of via photocasting. iLife '06 bevat alles voor de digitale levensstijl - van muziek, foto's en films tot blogs - n geeft door zijn eenvoud, volledigheid n naadloze integratie elke concurrent het nakijken.

Ook technologisch is de MacBook een knap hoogstandje: hij bevat standaard een draadloze netwerkkaart, Bluetooth, Gigabit Ethernet, optische digitale geluidsinvoer- en uitvoerpoorten, DVI met ondersteuning voor twee beeldschermen, Sudden Motion Sensor (die de harde schijf van de MacBook beschermt tegen schokken en vallen), een trackpad met scrollfunctie en een MagSafe-stroomadapter. Bovendien heeft hij voldoende aansluitingsmogelijkheden voor printers, scanners, iPods enz.

"Apple leverde in februari zijn allereerste Intel notebook, de 15-inch MacBook Pro, en nu - slechts drie maanden later - voltooien we de volledige transitie naar Intel notebooks met de introductie van de volledig nieuwe MacBook", aldus Philip Schiller, senior vice president Worldwide Product Marketing van Apple. "Met zijn innovatief nieuw design - het handelsmerk van Apple - en geavanceerde draagbare voorzieningen, geeft de complete MacBook-reeks de toon aan binnen de computerindustrie en ver daarbuiten. Dit is in alle opzichten de beste notebookreeks die we ooit hebben gemaakt."

De MacBook-reeks bestaat uit drie modellen, vanaf slechts 1119 euro inclusief BTW. De nieuwe reeks start met een MacBook met 1,83-GHz of 2,0-GHz Intel Core Duo processor in een nieuw vormgegeven, compacte witte behuizing of een 2,0-GHz MacBook in een compleet nieuw zwart design. De nieuwe MacBook levert prestaties die tot vijf keer sneller zijn als die van de vroegere iBook en tot vier maal zo snel als die van de 12-inch PowerBook, dankzij een compleet nieuwe systeemarchitectuur met een 667-MHz "front-side"-bus en 667-MHz DDR2 SDRAM-geheugen, dat uitbreidbaar is tot 2 GB. De nieuwe MacBook is met zijn 2,5 cm bovendien ook 20% dunner dan de iBook. Daarnaast is hij voorzien van een adembenemend nieuw, glanzend breedbeeldscherm van 13 inch. Het scherm van de MacBook is 79% helderder dan dat van de iBook en de 12-inch PowerBook en levert uiterst scherpe beelden, met levendige kleuren, dieper zwart en aanzienlijk meer contrast. Met een resolutie van 1280 x 800 biedt de MacBook een weergavegebied dat 30% groter is dan dat van de iBook en de 12-inch PowerBook.

Elke nieuwe MacBook heeft een ingebouwde iSight-videocamera aan boord voor videoconferenties onderweg met het bekroonde iChat AV-programma van Apple, of voor het opnemen van videopodcasts of iMovie-films met iLife '06. MacBook Pro bevat ook Photo Booth, het leuke Apple programma waarmee je snel foto's kan maken met de ingebouwde iSight-videocamera, grappige visuele effecten kan toevoegen en je foto's daarna met n druk op de knop naar vrienden of familie kan sturen. Met de nieuwe MacBook kan je bovendien uiterst eenvoudig al je digitale bestanden, zoals muziek, foto's en video's, op je MacBook Pro bekijken dankzij de innovatieve Front Row multimedia-interface van Apple. En dankzij de draadloze afstandsbediening Apple Remote kan dat zelfs vanaf de andere kant van de kamer. Front Row maakt gebruik van - Bonjour -, een direct gebruiksklare - zonder configuratie - draadloze netwerkondersteuning die is ingebouwd in Mac OS X. Daardoor krijg je overal in huis direct toegang tot gedeelde iTunes-playlists, iPhoto-bibliotheken en videobestanden op andere computers.

De MacBook kan best tegen een stootje onderweg dankzij de Sudden Motion Sensor die de harde schijf beschermt bij schokken en valpartijen. Daarnaast wordt de MacBook standaard geleverd met de MagSafe-stroomadapter van Apple, die speciaal voor notebookgebruikers is ontwikkeld. Met deze stroomadapter is het opladen van de batterij eenvoudiger dan ooit, doordat het netsnoer magnetisch met de MacBook wordt verbonden. Dit mechanisme voorkomt dat de notebook van het werkoppervlak valt als iemand toevallig een ruk geeft aan het snoer. In dat geval wordt de stekker veilig losgekoppeld van de notebook. Bovendien hebben alle MacBooks een trackpad met scrollfunctie om eenvoudig door webpagina's te bladeren of door grote foto's te navigeren.

Elke nieuwe MacBook heeft supersnelle verbindingsmogelijkheden, waaronder ingebouwd 10/100/1000BASE-T Gigabit Ethernet voor snelle netwerkverbindingen, ingebouwd AirPort Extreme 802.11g WiFi voor een draadloze, snelle 54-Mbps netwerkverbinding**, ingebouwd Bluetooth 2.0+EDR (Enhanced Data Rate), twee USB 2.0- en n FireWire 400-poorten, gecombineerde analoge en optisch digitale geluidsinvoer- en -uitvoerpoorten, en een mini-DVI-video-uitvoerpoort voor aansluiting van een 23-inch Apple Cinema HD Display.

Apple levert de MacBook standaard met een ingebouwde AirPort kaart waarmee je binnen een afstand van 50 meter volstrekt draadloos kan internetten, mailen, chatten en zelfs printen naar een USB-printer elders in huis (optioneel AirPort Express-basisstation voor slechts 129 euro). Naast draadloos internet, kan je hiermee zelfs je muziek in je iTunes-bibliotheek op je computer draadloos beluisteren op je stereo-installatie.

De nieuwe MacBook is bovendien ook de perfecte notebook voor je digitale levensstijl dankzij iLife '06, dat met iTunes, iPhoto, iMovie, iDVD, GarageBand en het nieuwe iWeb 6 perfect gentegreerde programma?s biedt voor het beheren, sorteren en bewerken van digitale foto's, films en muziek en het eenvoudig maken van volledig gepersonaliseerde websites en dvd's. Met iLife '06 komt je digitale leven pas cht tot leven.

iLife '06 laat alle pc-concurrenten ver achter zich door zijn ongevenaard gebruiksgemak en de sterke integratie van de diverse programma's. Zo kan je vanuit iPhoto, iMovie en GarageBand met n eenvoudige klik meteen foto's, films en muziek importeren vanuit iTunes, iPhoto, iMovie en GarageBand. Het resultaat brand je met n klik op dvd of je maakt met hetzelfde gemak je eigen website dankzij het nieuwe programma ?iWeb? in iLife '06.

Elke nieuwe MacBook wordt geleverd met de nieuwste versie van het Mac OS X-besturingssysteem van Apple (versie 10.4.6 -Tiger-). Mac OS X combineert de ongevenaarde kracht en stabiliteit van UNIX met de typische eenvoud en gebruiksvriendelijkheid van Apple. Tiger bevat voorts de webbrowser Safari, het e-mailprogramma Mail, de agenda iCal, iChat AV en Front Row, die stuk voor stuk "native" worden uitgevoerd op de MacBook. Mac OS X Tiger bevat tevens Rosetta, een innovatieve softwarevertaaltechnologie, waarmee klanten de meeste Mac OS X PowerPC-programma's moeiteloos kunnen uitvoeren.***

Gebruikers van Intel-Macs kunnen momenteel al kiezen uit meer dan 1.700 zogeheten universele programma's (voor zowel PowerPC- als Intel Macs), en deze lijst groeit dagelijks. Honderden ontwikkelaars, onder andere Adobe, Quark en de Lotus-divisie van IBM, hebben inmiddels aangekondigd dat ze de Intel-programma's van Mac OS X zullen ondersteunen. Een actuele lijst van universele programma's voor Mac OS X vind je op www.apple.com/benl/universal/applications

Prijzen en verkrijgbaarheid
De nieuwe MacBook is vanaf eind volgende week leverbaar vanaf 1119 euro inclusief BTW via de online Apple Store en via erkende Apple resellers zoals S and S in Wommelgem en Hasselt.

Tegelijk verhoogt Apple vandaag ook de processorsnelheden voor beide modellen van de 15-inch MacBook Pro. Het instapmodel van de 15-inch MacBook Pro bevat nu een 2,0-GHz Intel Core Duo processor (was 1,83 GHz) voor slechts 2019 euro inclusief BTW, terwijl de vroegere 2,0-GHz 15-inch MacBook Pro nu standaard een 2,16-GHz Intel Core Duo-processor bevat voor slechts 2519 euro inclusief BTW. Tevens is de MacBook Pro vanaf vandaag ook leverbaar met een nieuw, glanzend breedbeeldscherm. Dit is een maatwerkoptie voor zowel de 15-inch als de 17-inch modellen, waarvoor geen extra kosten in rekening worden gebracht. De 17-inch MacBook Pro is vanaf vandaag verkrijgbaar voor 2829 euro inclusief.

De 1,83-GHz 13-inch witte MacBook met een adviesprijs van 1119 euro inclusief BTW heeft de volgende specificaties:
- 13,3-inch breedbeeldscherm met glanzende toplaag, met een resolutie van 1280 x 800 en een helderheid van 250 cd/m2;
- Intel Core Duo-processor van 1,83 GHz;
- "frontside"-bus van 667 MHz;
- 512 MB 667-MHz DDR2 SDRAM, uitbreidbaar tot 2 GB;
- 5400-rpm serile ATA harde schijf van 60 GB met Sudden Motion Sensor;
- slot-loading Combo drive (dvd-rom/cd-rw);
- Intel Graphics Media Accelerator 950;
- mini-DVI-uitvoer (adapters voor DVI, VGA en composite-/S-video afzonderlijk verkrijgbaar);
- ingebouwde iSight-videocamera;
- Gigabit Ethernet-poort;
- ingebouwde AirPort Extreme- en Bluetooth 2.0+EDR-voorziening voor draadloze netwerkverbindingen;
- twee USB 2.0-poorten en n FireWire 400-poort;
- n geluidsinvoer- en n geluidsuitvoerpoort, elk met ondersteuning voor optisch digitale en analoge audio;
- een trackpad met scrollfunctie;
- Apple Remote (infraroodafstandsbediening);
- MagSafe-lichtnetadapter (60 W).

De 2,0-GHz 13-inch witte MacBook met een adviesprijs van 1319 euro inclusief BTW heeft de volgende specificaties:
- 13,3-inch breedbeeldscherm met glanzende toplaag, met een resolutie van 1280 x 800 en een helderheid van 250 cd/m2;
- Intel Core Duo-processor van 2,0 GHz;
- "frontside"-bus van 667 MHz;
- 512 MB 667-MHz DDR2 SDRAM, uitbreidbaar tot 2 GB;
- 5400-rpm serile ATA harde schijf van 60 GB met Sudden Motion Sensor;
- slot-loading SuperDrive (dvdrw/cd-rw);
- Intel Graphics Media Accelerator 950;
- mini-DVI-uitvoer (adapters voor DVI, VGA en composite-/S-video afzonderlijk verkrijgbaar);
- ingebouwde iSight-videocamera;
- Gigabit Ethernet-poort;
- ingebouwde AirPort Extreme- en Bluetooth 2.0+EDR-voorziening voor draadloze netwerkverbindingen;
- twee USB 2.0-poorten en n FireWire 400-poort;
- n geluidsinvoer- en n geluidsuitvoerpoort, elk met ondersteuning voor optisch digitale en analoge audio;
- een trackpad met scrollfunctie;
- Apple Remote (infraroodafstandsbediening);
- MagSafe-lichtnetadapter (60 W).

De 2,0-GHz 13-inch zwarte MacBook met een adviesprijs van 1519 euro inclusief BTW heeft de volgende specificaties:
- 13,3-inch breedbeeldscherm met glanzende toplaag, met een resolutie van 1280 x 800 en een helderheid van 250 cd/m2;
- Intel Core Duo-processor van 2,0 GHz;
- "frontside"-bus van 667 MHz;
- 512 MB 667-MHz DDR2 SDRAM, uitbreidbaar tot 2 GB;
- 5400-rpm serile ATA harde schijf van 80 GB met Sudden Motion Sensor;
- slot-loading SuperDrive (dvdrw/cd-rw);
- Intel Graphics Media Accelerator 950;
- mini-DVI-uitvoer (adapters voor DVI, VGA en composite-/S-video afzonderlijk verkrijgbaar);
- ingebouwde iSight-videocamera;
- Gigabit Ethernet-poort;
- ingebouwde AirPort Extreme- en Bluetooth 2.0+EDR-voorziening voor draadloze netwerkverbindingen;
- twee USB 2.0-poorten en n FireWire 400-poort;
- n geluidsinvoer- en n geluidsuitvoerpoort, elk met ondersteuning voor optisch digitale en analoge audio;
- een trackpad met scrollfunctie;
- Apple Remote (infraroodafstandsbediening);
- MagSafe-lichtnetadapter (60 W).

Extra maatwerkopties voor de MacBook zijn: een harde schijf van 80, 100 of 120 GB (5400 rpm), tot 2 GB DDR2 SDRAM, een Apple USB-modem, een Apple mini-DVI-naar-DVI-adapter, een Apple mini-DVI-naar-VGA-adapter en het AppleCare Protection Plan.

* Gebaseerd op geschatte resultaten van standaard-SPECint- en SPECfp-prestatietests. SPEC is een gedeponeerd handelsmerk van SPEC (Standard Performance Evaluation Corporation). Surf naar www.apple.com/benl/macbook voor meer informatie.

** AirPort Extreme gebruikt de IEEE 802.11g-norm voor draadloze netwerken. De werkelijke snelheid kan variren en is afhankelijk van de afstand tot het basisstation, de omgeving en andere factoren.

*** Surf naar www.apple.com/benl/rosetta/ voor meer informatie over de Apple software die door Rosetta wordt ondersteund. Neem rechtstreeks contact op met de fabrikant over de compatibiliteit van software van andere fabrikanten.

Apple gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Apple wordt algemeen erkend voor zijn innovatieve en bekroonde Mac-desktops en -notebooks, het Mac OS X-besturingssysteem, het iLife-softwarepakket en zijn professionele programma's. Apple is bovendien de drijvende kracht achter de digitale muziekrevolutie met de iPod, de bestverkopende draagbare muziekspeler, en de on line iTunes Music Store.

Reacties:
Steven Vanhetgoor :

Wow, en hij ziet er ook zo goed uit! Eerst dacht ik dat Apple met de Intel processor een brug te ver was gegaan, nu denk ik dat er misschien wel een Mac met Intel op mijn bureau zal komen.
zaterdag 03 juni 2006 17:23:50
Reactie toevoegen:
Dit bericht is gesloten. Hierdoor zijn reacties of stemmen niet langer mogelijk.